Allt fler installerar solceller Foto: NTB/TT

Stor ökning av solceller

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hushåll och företag installerar solceller. Under 2017 ökade solcellskapaciteten i landet med 65 procent. Här i länet var ökningen något större, 66 procent.

– De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt att bidra till en 100 procent förnybar elproduktion i Sverige. Så förklarar Johan Lindahl, talesperson för brancshorganisationen Svensk Solenergi, att allt fler företag och privatpersoner installerar solceller.

Köping i topp

Bland Västmanlands kommuner är det Köping som har mest installerad effekt per invånare, 58,5 W. Det placerar Köping på plats 22 bland landets kommuner i sammanhanget. Fagersta, som har minst installerad effekt per invånare i länet, 2,3 W, hamnar på plats 272. Solscellstoppen har sammanställts av Svensk Solenergi och baseras på siffror från SCB och elcertifikatssystemet.

Motsvarar hushållsel för 1 941 villor

Under 2017 ökade solcellskapaciteten i Västmanland med 66 procent. Från 6 157 kilowatt i slutet av 2016 till 10 217 kilowatt i slutet av 2017. Solcellerna i Västmanland producerar lika mycket hushållsel som används i 1 941 genomsnittliga villor enligt Svensk Solenergi.

• Undersök om du har något tak som lutar mot söder, öster eller väster och som inte skuggas

• Kontakta kommunens klimat – och energirådgivare för råd

• Kontakta några installatörer för hembesök, råd och offerter

• Sök solcellstödet hos Energimyndigheten

källa: Svensk Solenergi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västmanland
Mer Nyheter