Stor oro när servicehus i Västerås ska stänga: ”Många mår jättedåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Gideonsbergs äldreboende ska läggas ned under våren. Det ska politikerna fatta slutgiltigt beslut om i veckan. Någonting som de boende på servicehuset fick veta för knappt en vecka sedan.

– Jag undrar verkligen: hur tänker de? Varför har vi inte fått veta tidigare? undrar Christer Andersson Lindgren.

Christer är en av de boende på Gideonsbergs servicehus som måste flytta när äldreboendet ska avvecklas. Han möter oss med försiktiga små steg utanför Servicehuset för att inte halka.

– I onsdags förra veckan fick vi ta emot brevet från kommunen där det står att vårt hem sannolikt kommer att stängas. Och att det ska ske snart. Jag förstår inte hur man kan agera så. Här bor det många som är över 90 år och som inte ens kunde läsa brevet på grund av synsjukdomar. Detta agerande är förfärligt, säger han.

Lokalerna inte anpassade längre

Enligt Västerås stad är lokalerna inte anpassade till de boendes behov längre varför man nu väljer att förflytta alla till andra ställen runtom i staden.

Är det rimligt att gamla människor får ett sådant besked via brev och med så kort varsel?

– Jag tycker man har god tid på sig att anpassa sig till situationen. Flytten ska inte ske förrän i maj och juni. Vi kommer dessutom att hjälpa till vid flytten, säger äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L).

Under tisdagseftermiddagen kom nytt besked i frågan: nedläggningen av Gideonsbergs servicehus sker i stället efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.