Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera polispatruller har under fredagseftermiddagen ryckt ut till Bäckby i Västerås och skolor i området har inrymts. Polisen utreder nu grovt vapenbrott. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisinsatsen på Bäckby i Västerås avblåst och inrymningen släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den stora polisinsatsen på Bäckby är avblåst och inrymningen av skolorna i området har släppts. Polisen utreder nu grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen ryckte flera polispatruller ut till en skola på Bäckby i Västerås efter samtal om att flera personer observerats med vapenliknande föremål och att en person ska ha blivit hotad.

Flera skolor i området inrymdes i samband med händelsen.

– Det stämmer att skolor har inrymts men det är inte något beslut som polisen har fattat, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson vid RLC Mitt.

– Vi gjorde inrymningen för säkerhets skull, säger Erik Johansson, verksamhetschef grundskoleverksamheten årskurs F-6, Västerås stad.

Vid 15.45-tiden var polisinsatsen avblåst.

Polisen har skrivit en anmälan om grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

I klippet: ”Allt gick lugnt till” – rektorn på Rösegårdsskolan berättar vad som orsakade inrymningen och hur den genomfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.