Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagsmorgonen blev tusentals hushåll i Köping utan vatten efter att en bil råkat köra ner i ett hål vid en byggarbetsplats och skadat en ledning – precis utanför brandstationen. Foto: Maja Tengnér/SVT

Stor vattenläcka i Köping – tusentals hushåll utan vatten

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka har drabbat Köpings kommun på onsdagsmorgonen. Drygt 17 000 hushåll stod utan vatten i flera timmar. Sjukhuset och vårdcentralerna drabbades också.

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen kom larm om en stor vattenläcka vid brandstationen i Köping. Enligt räddningstjänsten ska en bil också ha kört ner i ett hål vid vägarbetet där läckan uppstod.

– En bil har letat sig ner i hålet där jobbet försegick. Vi har fått upp bilen och lämnat över ärendet till kommunen, säger ledningsoperatör Hans Eriksson.

Under förmiddagen stängdes vattnet av i stora delar av Köping, Munktorp och Sundänge under tiden som kommunens personal lokaliserade läckan. Drygt 17 000 kunder drabbades enligt Köpings VA-chef Elin Granberg.

– Vi har hittat var det kommer vatten och stängt ventilerna runt läckan. Så nu kan vi sätta på vattnet igen, men det släpps på med försiktighet eftersom vi inte vill orsaka fler skador, säger hon.

Missfärgningar kan förekomma

Sjukhuset och vårdcentralerna i Köping drabbades av vattenavbrottet. Det ledde till att sjukhuset ställde in en del verksamhet.

Inledningsvis kom uppgifter att flera skolor skulle hålla stängt men kommunen meddelar att skolorna håller öppet som vanligt.

– Jag märkte att vi inte hade något vatten när jag skulle gå på toaletten på morgonen, säger Nikita, som bor i centrala Köping

Klockan 09:35 ska alla Köpingsbor ha vatten igen. Missfärgningar kommer enligt kommunen att uppstå, och boende uppmanas att spola tills vattnet är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.