Anders på Dfri håller upp störsändaren Foto: SVT

Storebror ser dig

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik gör det möjligt att positionera besökare.

I Västerås stadskärna har företaget Bumbee Labs på beställning av Västerås citysamverkan placerat ut sändare och mottagare som registrerar var din mobiltelefon befinner sig när du går omkring i Västerås centrum.

Informationen som tas emot är den mac-adress som telefonen sänder ut med jämna mellanrum för att hitta wi-fi-nätverk att ansluta till. Den adressen är unik för varje mobiltelefon, men kan enligt Bumbee Labs inte knytas till personer.

Företaget lanserar tekniken som ett banbrytande redskap att kartlägga medborgarnas rörelser i centrum. Man uppger att den insamlade informationen kan användas till stadsplanering, dimensionering av gång- och cykelvägar eller för besöksstatistik hos enskilda butiker. ”Syftet är för städer att förstå hur stora anonyma besöksströmmar rör sig i en stadsmiljö”, skriver Bumbee i ett brevsvar till organisationen Dfri.

Skarpa protester

Dfri (Föreningen för digitala fri- och rättigheter) är skarpt kritisk mot systemet IOPS (som tekniken kallas). De menar att det är fullt möjligt att koppla insamlade data till fysiska personer. Därför ordnade Dfri en aktion på lördagseftermiddagen där flera medlemmar spred informationsmaterial om hur man ska skydda sig.

Dfri anser att all information som sänds ut från våra mobiler är att betrakta som känslig. ”Man kan välja att stänga av wi-fi för att undgå den typen av spårning. Det är dessutom bra för batteritiden. Men det är lätt att glömma bort och det krävs att man alls vet om att man blir spårad. DFRI önskar sig telefoner som är säkra”, skriver man i ett pressmeddelande.

Dfri visar upp ett föremål som de säger är en störsändare som kan sabotera insamlingen av data från IOPS.

– Den skickar ut väldigt många signaler med olika id-nummer. Det gör att systemet i princip blir verkningslöst, säger aktivisten Anders Sundman på Dfri.

Om man verkligen tänker använda störsändaren vill Dfri inte säga i dag:

-Störsändaren får väl tillsvidare ses som en möjlighet, avslutar Anders på Dfri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.