Foto: SVT Arkiv

Stress drabbar mammor till barn med diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Medan papporna klarar sig, drabbas mammor till barn med diabetes i högre grad av ”burnout” jämfört med mammor till friska barn. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Enligt Caisa Lindströms avhandling skiljer sig pappornas hälsa inte från fäder med friska barn. Hon pekar på graden av kontrollbehov som ett skäl till skillnaden mellan könen

– En annan skillnad är prestationsbaserad självkänsla. Mammor och pappor förhåller sig olika till sina roller och mammorna är mer benägna att ta på sig skuld, säger Caisa Lindström som mött många föräldrar genom sitt arbete som kurator på barnklinik, i ett pressutskick.

Aldrig semester

– Jag märkte hur många av dem hade problem med minnet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, muskelstelhet, smärta och ofta kände sig nedstämda och utmattade. En del talade och skuld och skam. Jag tänkte först att de bara var trötta, berättar hon.

I studien har Lindström jämfört föräldrar till barn med diabetes och till barn med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) med en kontrollgrupp.

– För föräldrar till barn med diabetes handlar det om ett ansvar dygnet runt, ett uppdrag de aldrig kan ta semester ifrån. Dagens förfinade mätteknik kan också skapa stress.

Liknar utmattningssyndrom

Symptomen stämmer väl in på burnout som har stora likheter med utmattningssyndrom, men som är mer specifik och teoriunderbyggd och väl utforskat inom arbetslivet.

Caisa Lindström har också kartlagt faktorer som samvarierar med burnout-symptom hos föräldrar till barn med diabetes, som brist på egentid, partid och praktisk stöd från nätverk. Här var reaktionerna hos både mammor och pappor liknande.

– Men det gäller inte sömn. Mödrar är mer benägna att ta på sig att gå upp på natten, vaknar lättare och har svårare somna om, säger Caisa Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer