Nedfallet träd över väg 668 mellan Hallstahammar och Surahammar. Foto: Evelina Nyvall/Privat

Tusentals strömlösa efter hårda vindar i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Hårda vindar och kabelfel gjorde 10 800 hushåll strömlösa i Västmanland på onsdagskvällen. Nedfallna träd skapade problem i trafiken och flera tåg försenades.

Enligt Mälarenergi drabbades totalt 10 800 kunder av åtta olika strömavbrott från 17.30-tiden. Av hushållen blev 9 300 runt Arboga, Kungsör och Hallstahammar strömlösa av ett oväder och 1 500 av ett kabelfel i Köping.

Efter en timme hade 2 000 hushåll inte fått tillbaka strömmen. Problemet löstes för de flesta efter midnatt.

– Det har varit en väldigt stökig kväll och natt på grund av blåsten. Mälarenergi tog in extra personal och jobbade intensivt fram till 02-tiden, säger pressansvarige Jenny Holmberg.

De fick hjälp av sin helikopter som vid tillfället besiktade luftledningar i Köping.

Lutande träd över Rallstavägen söder om Hallstahammar. Foto: Toril Persson/Privat

Träd stoppade trafiken

Elfel och nedfallna träd skapade på kvällen tågförseningar mellan Örebro och Arboga samt mellan Hallstahammar och Ludvika. Söder om Surahammar föll en stam över ett tåg och ett 20-tal passagerare fick byta till buss, rapporterade VLT.

Två träd blockerade väg 250 norr om Köping i två timmar och ett stängde väg 830 norr om Sala fram till 21-tiden.

Totalt föll ett tiotal träd över vägar runt Sala, Surahammar och Hallstahammar, enligt Sveriges Radios trafikredaktion. På torsdag förmiddag låg ett delvis över länsväg 256 strax utanför Norberg.

Nedfallet träd i Skultuna. Foto: Isabell Lundkvist /Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.