Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med i studentkortegen i Västerås och upplev den vilda glädjen. Foto: Daniel Brodén

Se studenternas glädjeyra på flaken i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Studenter som åker runt på lastbils- och traktorflak är en stark tradition i Västerås.

Följ med SVT in i vimlet och upplev glädjeyran.

Sedan 1 januari 2023 har Transportstyrelsen förtydligat reglerna kring studentflak. Flakåkningen måste ske i direkt samband med avslutningen och färdvägen måste planeras med hänsyn till viadukter, strömförande ledningar och liknande. Sedan tidigare gäller en rad regler, som beslutades efter flera olyckor med studentflak, bland annat föll två studenter av sina flak i Västerås 2014.

Starta klippet ovan för att se studenternas firande på ännu säkrare flak.

Här springer studenterna ut: ”Jag är stolt i dag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här springer Rudbeckianska gymnasiets elever ut. – Det känns obeskrivligt, säger Mohamed Mohamed, student från naturvetenskapliga programmet. Foto: Johan Borehed/SVT

Regler för studentflak

I vanliga fall är det inte tillåtet att färdas på flak eller släp men det finns ett undantag för till exempel studentfirande, så länge färden kan ske utan fara.

  • Det måste finnas skyddsräcken som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt om någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får också bara köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.
  • Passagerare under 20 år får inte dricka eller ha med sig starkare dryck än folköl. På vissa platser gäller alkoholförbud för alla enligt lokal föreskrift.
  • Polisen rekommenderar att det finns en flakvärd fram och en bak för att ha möjlighet att kunna överblicka hela flaket.

Källa: Transportstyrelsen och Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.