Tallplanta skadad av svamp, så kallad Knäckesjukan Foto: SVT/Melker Blomberg

Svamp hotar tallen i brandområdet

Publicerad

Stora skador på tallplantorna. Det ser man nu i brandområdet i Västmanland. Knäckesjukan orsakas av en svamp och kan ge stora förluster för skogsägarna.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 så har nu nära 3000 hektar av brandområdet återplanterats eller återsåtts med nya träd. Och då framför allt tall. Men nu hotas de nya tallplantorna av en svamp som orsakar så kallad knäckesjuka.

Knäckesjuka

Svampen påverkar både tallplantans toppskott, som bildar trädets stam, och sidoskotten som är trädets grenar. Skador på toppskottet kan ge stora förluster då stammen riskerar att bli sned och krokig. Påverkas sidoskotten så påverkar det främst trädets växtförmåga. Skador som på allvar kan påverka lönsamheten för skogsägarna.

Upp mot 90 procent drabbade

Göran Hagerfors senior advisor Skogsstyrelsen

–På en yta som vi undersökt, där vi har satt tallplantor, har 40 procent skador, men vi har andra ytor där vi sått tall från frön och där har vi sett skador på hela 90 procent av plantorna, säger Göran Hagerfors senior advisor på Skogsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet