Från och med fredag åker Surahammars andraklassare till Hallstahammar för att simma. Foto: SVT

Svårt att hitta badtider åt eleverna i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i Surahammar kommer att bussas för simträning på badhus i andra kommuner. På fredag åker första gruppen till Hallstahammar, men fortfarande saknas tider till många klasser. Och det är redan trångt på badhusen i länet.

– Det är ganska fullbokat. Det är svårt att hitta tider. Sen ska det ju också passa in med skolskjutsen och i schemat med annan undervisning, så det är inte lätt, säger Lena Johnsson, förskolechef i Surahammar och den som fått uppgiften att lösa logistiken.

I väntan på hur det blir med det slitna och nu stängda Ekängsbadet i Surahammar, vilket kan ta år, är alltså planen att bussa skoleleverna till badhus i andra kommuner. För simundervisning för de yngre och badtider med uthållighetsträning, livräddning och betygssättning för de äldre.

Totalt är det fler hundra elever i kommunen som ska bada i olika stor omfattning.

Till Hallstahammar och Fagersta

För årskurs två är situationen nu löst. På fredag åker den första gruppen från Surahammars tätort till sporthallen i Hallstahammar för att bada.

I Fagersta håller de just nu på att ta fram tider för andraklassarna i Ramnäs och Virsbo . Men resten återstår.

Lena Johnsson, Surahammars kommun Foto: SVT

– Det som är synd är att vi trodde att det skulle gå fortare med badhuset här. Förra terminen löste vi tider åt dem som skulle betygssättas och tänkte att vi kör på med alla sen när vi väl får vårt badhus. Men nu måste vi ju se till att lösa det här utan ett eget, säger Lena Johnsson.

Att bussa elever är en vanlig lösning bland de omkring 40 kommuner i landet som saknar badhus.

Men Lena Johansson, som själv är idrottslärare i grunden, är ändå bekymrad att svårigheten att hitta tider i andra badhus och den mer begränsade tillgången till vattentid, ska påverka skolelevernas simkunnighet negativt.

”Ska se till att alla kan simma”

Barn- och bildningsnämndens ordförande är dock övertygad om att det går att hitta en långsiktig lösning tillsammans med intilliggande kommuner.

Chatarina Ståhl (S), ordf barn- och bildningsnämnden Foto: SVT

Tror du att simundervisningen påverkas negativt när det inte finns ett eget badhus i en kommun?

– Vi har ju haft väldigt god tillgång till badhuset och haft möjlighet att ha många simlektioner med våra barn. De kommer ju förstås att bli färre även om vi såklart ska se till att alla barn kan simma, säger Chatarina Ståhl (S) ordförande i  barn- och bildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.