Så luras du vid ditt bilköp

Uppdaterad
Publicerad

Trots den dramatiska teknikutveckling som skett de senaste decennierna finns det vissa problem som fortfarande är mycket svårlösta. Ett sådant är att köpa begagnad bil.

– Man har ganska långtgående rättigheter, säger Magnus Eriksson, konsumentjuridisk rådgivare i Västerås.

Konsumentjuridiska rådgivare i Västerås får en mängd telefonsamtal från människor som känner sig lurade i samband med bilköp. När bilen slutar fungera vill inte bilhandlare reklamera.

– Man har tre års reklamationsrätt och inom de första 6 månaderna så är det säljaren som ska visa att felet inte fanns när den såldes, säger Magnus Eriksson konsumentjuridisk rådgivare i Västerås.

Lösningen är – och det gäller bilar över trettio tusen kronor – att alltid se till att få en varudeklaration, ett intyg på bilens kondition. Därtill är det lämpligt att bilda sig en uppfattning om bilhandlaren, även om det inte finns några garantier.

– En lösning kan vara att inte handla av de allra minsta sjabbigaste bilhandlarna, men vi har också problem med de större, säger Magnus Eriksson konsumentjuridisk rådgivare i Västerås.

Har du blivit lurad någon gång när du köpt bil? Mejla din berättelse till oss på tvarsnytt@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer