Svensk sommarkyla bra för bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Den ovanligt kalla och blöta sommaren har gynnat jordbruket och årets skörd i Västmanland ser ut att bli mycket bra.

Det har regnat mer än normalt den här sommaren, och det har gjort att det inte blivit någon torkperiod. Det svala vädret har gjort att grödorna utvecklats långsammare, och skörden har därför blivit senare än vanligt. Trots detta, har det ändå inte varit en dålig sommar för jordbruket, utan tvärtom.

– Det ser ut som att vi kommer kunna få en skörd som är bättre än normalt, säger Johan Gottfridsson, växtodlingsrådgivare vid Västmanlands läns Hushållningssällskap.

”Nu vill vi ha sol”

Trots att det blöta och svala vädret hittills gynnat jordbruket, håller man nu tummarna för att det ska bli varmare och torrare under skördeperioden.

– Det skulle kunna bli problem om det fortsätter att vräka ner regn och skördeperioden blir problematisk. Får man inte in den här fina skörden så hjälper det ju inte att den är fin, så att säga. Men vi vet ju inte hur det blir än med skörden, det beror på vädret framöver. Nu vill vi ha sol och lite torrare väder så att skörden går bra, säger Johan Gottfridsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer