Kvällsmässa i Domkyrkan i Västerås: ”Ljus och hopp i en mörk tid” för offren i Paris.” Foto: SVT/Arkiv

Svenska kyrkan i Västerås tar emot besökare igen: ”Många har längtat efter 'riktig' gudstjänst”

Publicerad

Med anledning av coronapandemin tog Svenska kyrkan Västerås i våras beslutet att inte tillåta fysisk närvaro i samband med gudstjänst. Nu öppnas kyrkan åter för gudstjänstfirande med besökare på plats.

– Det är många som längtat efter en ”riktig” gudstjänst, säger Johan Sköld, präst och chef för Västerås domkyrka.

Beslutet att ta emot fysiska besökare i ett tiotal kyrkor gäller från och med 6 september. Det innebär dock inte att allt blir som vanligt, skriver Svenska kyrkan i Västerås i ett pressmeddelande.

Nattvard inte tillåtet

Bland annat kommer det att finnas krav på att de kyrkor som tar emot besökare ska ha separata in- och utgångsdörrar. Nattvard är fortsatt ej tillåtet och minst en toalett måste också finnas på plats för gudstjänstfirare för att möjliggöra god handhygien.

– Beslutet är efterlängtat av många, men än är faran inte över. Allas säkerhet ska värnas, och det är viktigt att fortsätta följa regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Johan Sköld, präst och chef för Västerås domkyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.