Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På fyra timmar gör eleverna något som vuxna skulle ta på sig en månad att göra”, säger konstnärliga ledaren Sten Wallin om elevernas engagemang. Se när karaktärerna till skuggteatern växa fram i klippet. Foto: Caroline Slotte/SVT

Sverigefinska klassen gör skuggteater om Kalevala

Publicerad

Väinämöinen, Ilmarinen och Joukahainen. Det är några av de karaktärer som dyker upp i sverigefinska klassens skuggteater som förbereds för fullt.

– Jag vill göra smeden Ilmarinen, han är lite spännande, säger eleven Joni Kevääranta.

I en hel termin har eleverna på Emausskolan i Västerås bekantat sig med Finlands nationalepos Kalevala. Sverigefinska klassen är åldersintegrerad och består av 9 elever.

För att lära sig mer om kulturen i Finland har de läst Kalevala, ritat bilder av karaktärerna och nu tagit fram ett bearbetat teatermanus som ska bli en skuggteater.

Målet är att göra en miniturné som drar igång under våren, där eleverna besöker flera finskspråkiga skolklasser och äldreboenden.

– Det tillhör den finska kulturen, är en kulturskatt. Jag vill att barnen ska känna igen detta när de växer upp. Var och en ska hitta sin egna identitet i Kalevala-epopset, berättar läraren Jaana Smolander.

Se när elevernas karaktärer till skuggteatern växer fram i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.