Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Afrikansk svinpest skövlar skogsnäringen: ”Vi tappar miljoner”

Uppdaterad
Publicerad

De avspärrningsområden som införts till följd av afrikanska svinpesten slår hårt mot skogsnäringen i Västmanland och Dalarna. Enskilda näringsidkare får stora inkomstbortfall.

– Det är väldigt kostsamt och vi kommer tappa flera miljoner, säger Erik Pettersson, skogsentreprenör.

I torsdags fattade Jordbruksverket beslut om att spärra av mark på nästan 1 000 kvadratkilometer – ett område stort som New York City – för att hindra spridningen av svinpest.

Skogsarbete tillåts inte och skogsmaskiner står strandade i zonen i väntan på att desinficeras. Många företagare drabbas nu av restriktionerna.

– Vi kan inte vara i området över huvudtaget. Det är stopp i allting från skogsvård till avverkning. Vi måste flytta på maskinerna och det ställer till väldiga problem för oss, säger Erik Pettersson.

Näringslivet påverkas

Fagersta kommuns näringslivschef, Tobias Back, säger att man bör inspireras av hur andra länder hanterat pestens spridning. I dagsläget menar han att det är svårt att uppskatta hur stora de ekonomiska skadorna blir.

– De viktigaste frågorna just nu handlar om hur restriktionerna påverkar företagen och på vilket sätt de fortsättningsvis kan bedriva sin näring utan alltför stora konsekvenser. Det är otroligt viktigt att vi får stopp på det här, säger Tobias Back.

Starta klippet ovan för att höra skogsentreprenören Erik Pettersson om hur han drabbas av de hårda restriktionerna.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.