Eva Hamilton VD SVT Foto: SVT Robert Reinholdsson

SVT:s vd grillas

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för Sveriges Television, Eva Hamilton, vill ha lokala nyheter på fler platser i landet.

I en exklusiv intervju för webben som sändes kl 11:50 i dag sade Sveriges Televions vd, Eva Hamilton, att hon gärna ser fler lokala nyhetsprogram. I dag har SVT 19 olika upplagor och en tillsatt utredning ska titta på om det kan bli fler – och i så fall hur många och till vilken kostnad.

Västmanlandsnytt träffade Eva Hamilton på toppen av Västerås, alltså högst upp i skrapan. Det var Mälardalens Handelskammare som hade bjudit in Eva Hamilton för att tala om hur det är att vara vd för public service-bolaget SVT.

Tvärsnytt live på webben

-Jag älskar sådana här möten. Man får höra så mycket om vad som händer i landet, det blir liksom verkligt, säger Eva Hamilton.

Ny metod för finansiering och ny webb

När Västmanlandsnytt grillade Hamilton fick vi även veta att hon ”kan leva med” såväl öronmärkt skattefinansiering som moderniserad tv-avgift (licens). Hon avfärdar att finansieringsfrågan lyfts ut ur remissrundan av public servideutredningen med att det är ”två moderatstyrda departement som inte är överens” (finansdepartementet resp. kulturdepartementet).

Hon avslöjde också att en helt ny nyhetswebb för SVT är i görningen, föranledd av att en majoritet av nyheter nu konsumeras via webben, framförallt i mobiltelefoner.

”Fel” editioner en teknisk fråga

Dock hade Hamilton  ingen lösning i sikte när det gäller alla dem som bor i ett gränsområde där man får in ”fel” edition av lokala nyheter. ”Det är en teknisk fråga”, säger Eva Hamilton och hänvisar till att det finns många sätt att se på de lokala sändningarna, inte minst via svt.se.

Och härintill kan ni titta på hela intervjun – via just svt.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt live på webben

Mer i ämnet