Tåg körde fel

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerartåg från Stockholm Central med destination Västerås och Örebro hamnade i torsdags eftermiddag på fel bana och började köra mot Uppsala istället.

– Det är ovanligt, men det händer ibland. Det är Trafikverket som har lagt växlarna fel, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour.

Det var strax innan halv fem på torsdagseftermiddagen som SJ:s tåg mot Örebro lämnade Stockhlms centralstation. Fem minuter senare upptäcktes att tåget istället börjat köra mot Uppsala och till passagerarnas förvåning meddelades det plötsligt i högtalarsystemet att tåget kört fel och nu måste backa för att kunna återgå till rätt bana.

– Det är väl den mänskliga faktorn som man säger. Det händer någon gång per år att ett tåg blir felväxlat och i det här fallet resulterade det i en kvarts försening eftersom tåget var tvunget att backa tillbaka, säger Anders Edgren.

Ingen säkerhetsrisk

Enligt både SJ och Trafikverket medförde händelsen aldrig någon risk säkerhetsmässigt eftersom systemet är automatiskt och därmed direkt anpassar sig efter det nya läget då en växel ligger fel.

– Så fort ett tåg kommer in på en delsträcka i systemet får alla andra tåg rött och kan inte köra in där. Banan känner hela tiden av var det finns tåg och det gör att de inte kan hamna på kollisionskurs, säger Roger Falk vid Trafikverket.

Att ett tåg tvingas backa gör att bakomliggande tåg också kan drabbas av förseningen då de måste vänta. För att kunna backa krävs också tillstånd från Trafikverket.

– Det är ju exeptionellt att man backar och då måste man få tillstånd från vår Trafikledning, säger Roger Falk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer