Fallskärmsbilden är inte från den aktuella händelsen. Foto: TT/Wikimedia Commons/Aair Parachutisme

Turbulens bakom fallskärmsolyckan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tandempassageraren som skadades vid ett fallskärmshopp på Johannisbergs flygplats i Västerås i söndags mår efter omständigheterna bra. Han fick en kotfraktur i ryggen men får lämna sjukhuset under måndagen. Olyckan orsakades av en luftgrop, enligt Svenska fallskärmsförbundet.

– Jag mår väl hyfsat. Nu får jag åka hem. Jag kan röra mig, men jag har ont, säger tandempassageraren till SVT Västmanland.

Det var på söndagseftermiddagen som mannen skadades på Johannisbergs flygfält i Västerås. Enligt tandempiloten var det ett normalt hopp. Men vid landningstillfället fick ekipaget ett så kallat genomsjunk. Det innebär att det blev turbulent precis vid landning.

– Det blir som en liten luftgrop, så skärmen tappar sin bärighet litegrann. Det är inget man kan se utan det händer ibland. Det var olyckligt och ingenting som instruktören hade kunnat göra annorlunda, säger Paula Zielinski, kommunikationsansvarig på Svenska Fallskärmsförbundet.

Sätter sig på rumpan

Tandempassagerare håller upp benen och sätter sig på rumpan vid landning, då de hänger frampå en instruktör.

– Tandempassagerare sätter sig på rumpan, nästan i knäet på tandempiloten, för om passageraren ställer sig upp vid landning är risken mycket större att man trasslar in sig i varandra, och stukar fötter eller så, säger Paula Zielinski.

Eftersom det blev turbulens precis vid landning så hann inte piloten få in benen under passageraren, som därför landade hårdare på rumpan är normalt.

– Först tappade jag luften, det var mest det som var jobbigt. De kom fram till mig direkt men då hade jag fullt sjå att få igång andningen. När den kom igång kände jag att något hade hänt. Men de fixerade mig på plats och alla gjorde ett bra jobb. Ambulansen var också på plats snabbt, säger mannen till SVT Västmanland.

Perfekt hopp till sista meter

Han fördes till sjukhuset där han röntgades och undersöktes. Där konstaterades en fraktur på åttonde bröstkotan.

– De såg att det var en fraktur på kotan men inget annat, så det blev ingen operation.

Han säger att han ändå är nöjd med upplevelsen.

– Det var väldigt dramatiskt det som stod i tidningarna igår, alla i min närhet blev oroliga. Med facit i hand så var det inte så jättedramatiskt. Det var otur. Det var ju ett perfekt hopp och upplevelse ända till sista metern innan landning.

En skada per 2.000 hopp

Enligt Svenska Fallskärmsförbundet sker det en skada per 2.000 tandemhopp i Sverige. Den vanligaste skadan är stukningar på fötter. Det görs 10.000 tandemhopp varje år i Sverige.

– Det har aldrig skett några allvarliga tandemolyckor i Sverige. På 1980-talet omkom en passagerare vid ett tandemhopp, men då på grund av en hjärtinfarkt under hoppet, säger Paula Zielinski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.