TBE-vaccin kan bli gratis för barn och unga i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland kan börja erbjuda gratis TBE-vaccin till barn och unga i Västmanland. Det föreslår den styrande majoriteten i regionen.

– Vi vill ge fler barn och unga möjlighet att få vaccin. För oss är det prioriterat att arbeta mer förebyggande, säger Lina Eriksson, gruppledare för Liberalerna i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet vill att barn och unga i åldrarna 3-19 år i Västmanland ska erbjudas avgiftsfri vaccinering mot den fästningsburna sjukdomen TBE. Beslutet i frågan ska fattas i juni i år och om förslaget går igenom ska den avgiftsfria vaccineringen börja att gälla från årsskiftet 2023.

– Västmanland är ett område med hög smittrisk. Kostnaden för en hel familj att vaccinera sig är idag för stor och innebär att många barn och unga saknar skydd, säger Lina Eriksson, gruppledare och regionråd för Liberalerna.

Vaccineringen beräknas kosta fyra miljoner kronor om året. Den skulle bli en del av budgeten för 2023-2025.

– Jag har ingen anledning att tro något annat än att den här budgeten kommer gå igenom. Det är en viktig fråga för barnen och Västmanland, säger Lina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.