Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Thomsson har redan hunnit sätta upp drygt 350 skyltar vid gruvhål runt om i Norberg. Foto: Audrey Erath/SVT

Thomas sätter upp skyltar vid 500 gruvhål i Norberg: ”Ger tillbaka till de som jobbat här”

Uppdaterad
Publicerad

I Norberg finns det över 600 gruvhål. Länge har de varit helt anonyma men på senaste tiden har flera gula skyltar börjat skymtas runt om i kommunen. Norbergaren Thomas Thomsson har nämligen på eget bevåg fått för sig att märka ut alla mineralgruvor.

– Det är roligt men det har kostat mig lite tid. Jag läser på, skriver ut alla skyltar och så går jag en mil om dagen, säger Thomas Thomsson.

Till sin hjälp har han en rapport från Sveriges geologiska undersökning där samtliga gruvhål är dokumenterade med bland annat namn och djup, något som Fagersta-Posten var först med att rapportera.

– Jag har fått jättepositiv respons. Folk skriver till mig att det är roligt att komma ut och se skyltarna. Sen är det naturligtvis många av de här skyltarna som aldrig kommer ses av någon annan människa, säger Thomas Thomsson och skrattar.

Följ med när Thomas sätter upp en skylt vid det 68 meter djupa Bolagsschaktet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.