Foto: Jennie Andersson

Tidö leksaksmuseum flyttar till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Leksaksmuseet på Tidö Slott flyttar till Stockholm nästa år. ”Det är ett beslut som vuxit fram under våren” säger ägaren David von Schinkel.

I 43 år har Leksaks- och seriemuseet funnits på Tidö slott utanför Västerås. Nu har museet stängt för säsongen och när det återigen öppnar så är det i nya lokaler i Stockholm.

– Det är väldigt vemodigt. Jag har tittat på andra alternativ, men inte fått ihop det, säger David von Schinkel som driver museet.

”Behöver förnya”

Flytten har enligt honom flera orsaker, men framförallt behöver museet förnyas och digitaliseras.

– Det här är ett beslut som har vuxit fram under våren. Museet måste förnyas och det underlaget finns inte på Tidö, säger han.

Flytten till Stockholm innebär lättare att hitta nya partners och öka besökarantalet.

Flyttar till Skeppsholmen

De nya lokalerna ligger på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

– Det är en häftig lokal som är 2500 kvadratmeter stor. Det nya museet kommer att bli mycket mer internationellt som blir tillgängligt på 12-15 språk. Vi kommer också att satsa mer på tillfällliga utställningar, säger David von Schinkel.

Museet planerar för öppning i de nya lokalerna i maj nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.