Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så vill Raija Edvinsson, enhetschef för turism på Fagersta kommun, lösa toalettsituationen i Ängelsberg. Foto: Audrey Erath SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nödlösningen: Turistpärlan Ängelsberg kan få tillfälliga besökstoaletter i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler besökstoaletter i välbesökta Ängelsberg än vad som finns i dag.

Nu är en tillfällig lösning på gång, en toalettvagn, som ska vara på plats under årets sommarsäsong.

Boende, föreningar och näringsidkare i bygden har under flera år påtalat behovet av en bättre toalettlösning för besökare. I dag finns det ett fåtal toaletter vars tillgänglighet är begränsad till vissa tider och dagar i veckan, främst under sommaren.

Situationen har lett till ett ökat turistkissande i det fria, bland annat i Skulpturparken och på privata tomter. Nödiga turister har även knackat på hemma hos boende för att be om att få låna toalett.

Förra sommaren blev situationen extra påfrestande då ett ökat hemestrande lockade ovanligt många besökare till bygden. Till årets sommarsäsong ska därför en tillfällig toalettlösning vara på plats.

– Miljö och bygg (Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning) har tidigare sagt nej till en toalettvagn vid stationshuset, eftersom en sådan inte passar in i kulturmiljön. Men nu har man sett ut flera platser runt stationshuset som skulle fungera istället, säger Raija Edvinson, enhetschef för turism på Fagersta kommun.

Nu ska Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning och NVK (Norra Västmanlands kommunalteknikförbund) gå igenom alternativen som finns, innan NVK kan gå vidare och förhandla med markägare.

I dagsläget finns det en toalett inne på kommunens besökscentrum som håller öppet lördagar och söndagar 10.30 – 17.00. Efter midsommar utökas öppettiderna till sju dagar i veckan.

Det finns även ett utedass på Oljeön som är tillgänglig för de som åker ut på öns guidade visningar.

Inne på världsarvet Engelsbergs bruk, som ägs av investmentbolaget Nordstjernan, finns besökstoaletter som är tillgängliga när brukets guidade visningar arrangeras vid 11.30 och 14.00 på lördagar och söndagar. Efter midsommar utökas visningarna och tillgängligheten till besökstoaletterna till torsdag-söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer