Foto: Anneli Pettersson, TT

Tio år sedan mordet på Martin Adler

Uppdaterad
Publicerad

I somras var det tio år sedan den världsberömda fotografen Martin Adler, bosatt i Västerås, mördades vid en demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu. Ann-Christine Kihl, journalist i Västerås, utkommer nu med en bok om Adler.

Det började som en skildring av människan Martin Adler och tomrummet efter honom, berättar Ann-Christine Kihl.

– Men då tänkte vi att vi skulle ha med polisen och utredningen också. Då träder bilden fram: polisens självkritik, den internationella åklagaren som ställde frågor men inte fick några svar.

Hon kom att hämta allt större drivkraft ur en indignation över att för lite har gjorts för att klara upp mordet på Martin Adler.

Han sköts i bakhuvudet, i Somalias huvudstad Mogadishu sommaren 2006, i samband med en demonstration som skulle ha varit fredlig. Fortfarande är gärningsmannen okänd.

Rapporterade från ett 30-tal länder

Martin Adler, som är uppvuxen i Västerås, rapporterade från krigszoner över hela världen, från Rwanda, Irak och El Salvador. Han skildrade också trafficking i bland annat Kina och Guatemala, och han berättade om kvinnor som utsatts för syraattacker i Indien och Pakistan.

– Visst hade jag velat söka upp personer som Martin träffade, de syraattackerade kvinnorna. Men det fanns inte resurser, och någonstans måste man sätta punkt. Det skulle ju också handla om familjen, säger Ann-Christine Kihl.

Hon har istället gått igenom artiklar och anteckningsböcker, och träffat familj och kollegor till Martin Adler.

Titeln på boken, ”Nej, jag är inte rädd för att dö”, är kopplad till det brutala mordet på TV4-fotografen Ulf Strömberg inför ögonen på Martin Adler, TV-reportern Rolf Porseryd och Aftonbladets Bosse Lidén. Efter den händelsen fick Martin Adler frågan av sin fru om han var rädd för att dö, varpå han svarade att han inte var det.

– Han ville leva och han ville arbeta, men han var inte rädd för att dö, och det kan ju finnas en tröst i det, säger Ann-Christine Kihl.

Ett kallt fall

Ann-Christine Kihl har länge jobbat på VLT, men slutade där i våras och övergick till en frilanstillvaro. Hon kommer inte att släppa frågan om det ouppklarade mordet på Martin Adler, som i nuläget är ett så kallat ”kallt fall” hos polisen i Västerås – utredningen pågår inte längre, men den skulle kunna återupptas om nya uppgifter kommer in.

Tror du att mordet kommer att klaras upp?

– Vi har en stor somalisk diaspora i Västerås. Det skulle kunna komma in någon på polisstationen imorgon och säga att de vet vem som gjorde det. Alla säger att vi måste göra allt vi kan, för de anhörigas skull. Men jag tror inte det kommer att klaras upp. Det är för svårt, säger Ann-Christine Kihl.

Född oktober 1958 i Stockholm. Uppvuxen och bosatt i Västerås.

Utbildad i Storbritannien. Började att jobba med reklam och resereportage. Från 90-talet och fram till sin död bevakade han konfliktområden världen över.

Belönades bland annat med pris för Årets pressfotograf, Amnesty International Media Award, Årets bild, Rory Peck awards for hard news.

Död juni 2006 i Mogadishu, Somalia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer