Totalt eldningsförbud gäller i Västmanland. Foto: TT

Totalt eldningsförbud i länet

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper länsstyrelsen eldningsförbudet i Västmanlands län. Från och med klockan 15 idag är det förbjudet att grilla på egen tomt.

Under förmiddagen uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommuner och länsstyrelser i Sverige att införa totalt eldningsförbud på grund av den extrema torkan och bränderna.

Det har nu införts i Västmanland. Det innebär att man inte längre får grilla på sin egen tomt.

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med lag om skydd mot olyckor.

”Allas vårt ansvar”

Besked om när det totala eldningsförbudet inte längre gäller kommer att lämnas på länsstyrelsen Västmanlands webbplats.

– Även om Västmanlands län än så länge är förskonat från större aktuella bränder vill jag understryka att det är av yttersta vikt att alla i länet respekterar beslutet om totalt eldningsförbud för att undvika skada på liv och egendom. Det är allas vårt ansvar att bidra till att tryggheten i samhället bibehålls. Därför är jag mycket tacksam att beslutet följs av alla i länet, säger Minoo Akhtarzand, landshövding.

Det här gäller vid totalt eldningförbud

Det är förbjudet att nyttja alla typer av grillar, friluftskök och liknande utomhus – överallt.

Du inte får tända fyrverkerier, värmeljus, marschaller eller facklor utomhus.

Rökare uppmanas att inte kasta cigarettfimpar i naturen och att släcka fimpar med vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.