Foto: Länsstyrelsen Västmanland

Träd med mistel fälldes i Västerås

Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland har anmält ett misstänkt brott mot miljöbalken. En lind som var värd åt mistlar, som är fridlysta, ska ha fällts utan tillstånd i Västerås.

Länsstyrelsen har anmält ett misstänkt brott mot miljöbalken, då en lind med mistel i ska ha fällts utan tillstånd vid en fastighet i Västerås.

Misteln är en fridlyst växt, som tar vatten och näringsämnen från sitt värdträd, och som därför dör om trädet fälls. Misteln är sällsynt i Sverige, men 25-30 procent av artens population i landet finns i just Västerås.

– Det här händer då och då, ibland på grund av okunskap och ibland för att trädet står på tomtmark och man tycker sig då få bestämma själv, säger Kristina Hanson på länsstyrelsens naturvårdsavdelning.

– Man kan i vissa fall få dispens för att fälla träd med mistlar, men att ta saken i egna händer är inte tillåtet. Inte ens när det gäller tomtmark, säger hon.

Ärendet ska nu utredas av Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.