Foto: Torbjörn Påhlman / SVT

Är en fara – nu ska gamla träd på dammen vid Måns Ols fällas

Publicerad

Bygg- och miljöenheten i Sala-Heby har beviljat strandskyddsdispens för avverkning av träd på och vid dammvallen mellan Måns Ols-vägen och området Skuggan.

Flera utredningar har pekat på att de gamla träden på dammen är en fara vid storm och högvatten då det kan bli brott i dammen om det blir en rotvälta.

– Ett dammbrott skulle få allvarliga följder. Vi måste göra nödvändiga åtgärder för att förhindra allvarliga olyckor med dammarna, säger kommunalrådet Anders Wigelsbo (C) som vill ha en dialog med de närboende om hur områdets skönhet trots de kommande trädfällningarna kan bevaras.

Eventuella överklaganden mot beslutet om strandskyddsdispens ska kommunen skicka till Länsstyrelsen som inom tre veckor även har makten att själv överpröva kommunens dispensbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.