Patrullerande sommarvärdar ska coronasäkra stränderna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Fler besök från intilliggande städer och fler västeråsare förväntas stanna hemma på semestern i år. Västerås stad kommer nu att införa nya riktlinjer inför sommaren.

– Vi kommer bland annat att ha sommarvärdar som patrullerar längst mälarstranden och pratar med folk så vi får en trevlig stämning på våra populära ytor, säger Linnea Viklund, gatu- och parkchef i Västerås stad.

Det har varit en hel del stök med att hitta parkeringsplats på de mest populära baden i Västerås genom åren. Nedskräpning har också varit ett problem. I år kan vi addera en coronapandemi, där vi ska hålla distans och semestra mer på hemmaplan, därför har Västerås stad bestämt sig för att ta fram nya riktlinjer för hantering av folksamlingar inför sommaren.

– Vi tror att det kan uppstå trängsel på våra besöksytor och att västeråsarna kan ha lite olika syn på vad som är ett komfortabelt avstånd. Då kan det uppstå konflikter. Vi kan bara informera och ha sommarvärdar som kan upplysa och prata med folk på ett trevligt sätt, säger Linnea Viklund, gatu- och parkchef i Västerås stad.

Kostnaderna kan dra iväg

Vad kostnaden blir för en ökad service under sommaren är inte klart idag och Linnea Viklund tror att vädret kommer att spela stor roll för hur stor kostnaden till slut blir.

– Blir det så fint väder som idag då kommer det att dra iväg kostnadsmässigt och då kommer vi behöva spara in på annat. Det här är absolut vår högsta prio under sommaren att det ska vara tryggt och trevligt att vistas på våra ytor, säger Linnea Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.