Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av älgarna fångades på film på eftermiddagen när den kom springande på Bäckby i Västerås. Foto: Anna-Maria Folkesten

Tre älgar på språng i Västerås – älgkalv lotsades ut från centrum

Uppdaterad
Publicerad

En älgtrio ställde till det i Västerås på tisdagen. Polisen varnade trafikanter för djuren som setts till först på Bäckby, men som också börjat närma sig centrala delarna av staden.

På kvällen kunde den älgkalv som rört sig mot centrum ledas ut från samhället. Vid 20-tiden dök en stressad vuxen älg upp igen på Bäckby och den fick avlivas.

Det var vid 13-tiden som flera larmade polis om älgarna som då befann sig runt Bäckby, bland annat på Bäckby torg och på Lisjögatan.

– Vi får väldigt många samtal, sade Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson på Region mitt.

Senare gick också en varning ut till trafikanter på Köpingsvägen om att en av älgarna synts till i närheten. Samtidigt var en annan älg på väg mot centrala delarna av Västerås

Vid 16-tiden hade kommunens viltvårdare kopplats in för att göra en bedömning av älgarna.

– Man följer en av älgarna just nu, den är i närheten av Råbyleden, sade Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson på region Mitt, vid halv fem-tiden.

Håll avstånd

Han berättar att telefonen går på högvarv vad gäller iakttagelser från allmänheten om var älgarna befinner sig. Samtidigt uppmanar han folk till att hålla avstånd till djuren.

– Vi vill att man undviker att göra något på egen hand och håller avstånd och inte stressar älgarna.

Förhoppningen är att älgarna ska kunna ledas bort från staden, men uppstår fara för allmänheten kan det bli aktuellt om avlivning.

– Då behöver det ske på ett säkert sätt såklart eftersom det finns bostadsområden där omkring.

Lotsade ut älgkalven ur stan

Vid 20-tiden gav polisen besked att efter drygt sex timmars insats kunde älg-kalven, som tidigare befunnit sig på Bäckby, lotsas ut via Vallby och över Norrleden och sedan vidare ut mot Skerike.

I samband med att älgen lämnade Västerås bakom sig valde polisen att stänga av Norrbyleden så att älgen kunde passera. Polisen slog då fast att insatsen var avslutad.

Vuxen älg avlivades

De övriga två älgarna hade polisen inte fått några ytterligare samtal om – förrän klockan passerade 20-strecket och en vuxen älg rapporterades in från Bäckby.

Kommunens viltvårdare blev kontaktad. Älgen bedömdes stressad och farlig för omgivningen, och den blev avlivad på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.