Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte lätt för oss” – kommunalrådet Johanna Odö (S) har framfört sin kritik till Migrationsverket och regeringen. Foto: Audrey Erath/SVT

Tre gånger fler ukrainska flyktingar till Norberg än tilldelat: ”Blir tungt för skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Västmanland ska ta emot 1 700 ukrainska flyktingar och enligt länsstyrelsens fördelning ska Norbergs kommun ta emot 23 av dem. Men redan nu finns tre gånger fler i kommunen då Migrationsverket upphandlar lediga lägenheter parallellt och placerar ut flyktingar.

– Vi vill kunna ge ett bra mottagande, då måste vi veta hur många som kommer, säger Johanns Odö (S), kommunalråd.

Hösten 2014 tog Norberg emot ett stort antal flyktingar, då var var sjätte kommuninvånare asylsökande. Det är med bakgrund mot hur det var för sju år sedan som kommunalrådet Johanna Odö (S) nu reagerar på att Migrationsverket placerat tre gånger fler ukrainska flyktingar i kommunen än vad Norberg tilldelats av länsstyrelsen, vilket hon gått ut och kritiserat i tidigare i P4 Västmanland.

– Jämför med Västerås, de har hittills tagit emot 20 procent av den andel som de blivit tilldelad, säger hon.

Men om det är här det finns lediga lägenheter jämfört med i Västerås?

– Absolut, men arbete? Vi har inte arbete på det viset till de som kommer och skolgången blir svår för oss att klara. Vi har svårt att rekrytera lärare som det är i dag.

Migrationsverket svarar: Kan flyttas till Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hanna Eklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.