Alla får samma symptom av postcovid, eller? Nja, riktigt så enkelt är det inte. I videon tar vi död på tre myter om postcovid. Foto: Storyblocks

Tre myter om postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Postcovid är ett nytt tillstånd som drabbar runt 10 procent av personerna som haft covid-19-infektionen. Sjukdomen har varit outforskad och osanna påståenden har spridits om postcovid. Alltfler rapporter har dock kunnat kartlägga tillståndet och motbevisa påståendena.

I klippet ovan listar SVT några av myterna kring den nya sjukdomen postcovid.

Vetenskapsakademiens senaste rapport om postcovid

Slutsatser från rapporten:

• Samtliga regioner bör inrätta en eller flera högspecialiserade mottagningar för patienter med långtidskomplikationer av Covid-19.

• Dessa mottagningar bör involvera kompetens från flera olika specialiteter och professioner.

• Samarbetet mellan forskning och sjukvård behöver stärkas för att så snabbt det är möjligt ta fram ett vetenskapligt förankrat kunskapsunderlag om hur olika långtidskomplikationer av Covid-19 ska diagnosticeras och behandlas.

• De drabbades erfarenheter är en viktig del av kunskapsinhämtning och måste på ett tydligare sätt bli en del av forskningsprocessen.

• Myndigheter, professionella organisationer, patientföreningar och forskningsfinansiärer måste samarbeta för att säkerställa ett kunskapsbaserat omhändertagande av personer med långtidskomplikationer inom såväl primär- som sjukhusvården.

Källa: Kungliga vetenskapsakademiens rapport ”Postakut Covid-19-syndrom – långtidskomplikationer av Covid-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.