Fredrik Eriksson, brandingenjör Mälardalens Brand- och Räddningsförbund. Foto: SVT / TT

Tre saker du bör tänka på när du ska elda i spisen

Publicerad

Nu när kylan kryper sig på tänder många svenskar eldar i sina kaminer och öppna spisar. Elden ger värme och en mysig stämning. Men det finns stora risker. Här är tre råd att följa.

Brandingenjör Fredrik Eriksson på Mälardalens Räddningsförbund ger sina tre bästa råd för dig som trivseleldar med ved i din kamin eller öppna spis.

• Kaminen

”Ta reda på vad som gäller för din kamin; hur mycket får man elda i den och det man ska hålla koll på är hur mycket ved per timme som kaminen är utformad för. Eldar man mer ved än rekommenderat så sker förbränningen i skortstenen istället och det kan vara farligt då värmen blir för hög vilket kan leda till bränder i materialet runt skortenen”

• Veden

”Elda med torr ved, det ger en bättre förbränning och är bäst för eldstaden. Elda också med blandved och alltså inte bara till exempel björkved som sotar väldigt mycket. Olika trä brinner olika och olika fort och kaminen mår bra av att man blandar olika sorter”

• Säkerheten

”Ha en fungerande brandvarnare monterad i närheten, det är något av det viktigaste att tänka på. Se också till att om du har en öppen spis att det inte kan stänka ut glödbitar på brännbart material”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.