Trots behandling – fortsätter missbruka

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att förebygga och ännu svårare att behandla. Ny Västeråsstudie visar att missbruksbehandling sällan fungerar.

Mycket tidiga förebyggande insatsatser måste till för att hindra vidare missbruk hos ungdomar. Det visar ett ny studie som gjort av centrum för klinisk forskning i Västerås och Maria Ungdom i Stockholm. Forskarna har gjort en femårsuppföljning av ungdomar med missbruksproblem. Och resultatet visar att barn och ungdomar med missbruksproblem är en mycket utsatt grupp.

– Det är faktiskt värre än vi tidigare trodde, säger professor Kent Nilsson vid Centrum för klinisk forskning.

MDPV

Studien visar alltså att unga som missbrukar fortsätter att göra det – trots att de fått behandling. Något som förvånar forskarna.

– Ett anmärkningsvärt fynd var att vanliga behandlingsinsatser inte verkade ha någon som helst effekt på de ungas missbruk. Majoriteten av de som hade ett alkohol- eller drogmissbruk i studiens början hade det även fem år senare, säger Kent Nilsson.

Forskningen visar också att den största orsaken till att ungdomarna missbrukar inte beror på kriminalitet eller fysisk eller psykisk misshandel i barndomen, utan en annan anledning:

– De starkaste faktorerna till fortsatt missbruk vid femårsuppföljningen är föräldrarnas missbruk, säger Sara Lövenhag, en av forskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MDPV

Mer i ämnet