Enligt Tobias Back är en del av syftet med snökanonerna att garantera att Engelbrektsloppet som går i mitten av februari kan bli av. Foto: Jakob Odelstad / SVT

Nya snökanoner i Klackberg ska säkra skidklassikern Engelbrektsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick skidklassikern Engelbrektsloppet ställas in på grund av snöbrist. För att säkra framtida lopp och kunna garantera snö vid Vinterstadion i Klackberg från december så planerar Norbergs kommun att köpa in två nya snökanoner.

– De nya snökanonerna kan göra snö även i plusgrader, då kommer vi kunna lagra snö under sommarhalvåret och garantera att Engelbrektsloppet kan genomföras, säger Tobias Back, ansvarig för sektorn för demokrati och samhällsutveckling vid Norberg kommun. 

Snökanonerna kommer kosta cirka 2 miljoner, men i och med att de kommer vara billigare i drift än de gamla kanonerna räknar kommunen med att det kommer löna sig i längden. 

Kommunfullmäktige ska fatta beslut i frågan den 2 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.