Tvärsnytt granskar Fas 3: ABF får hel ersättning för halv insats

Publicerad

ABF i Västerås ska hjälpa arbetssökande i Fas 3 ut på arbetsmarknaden. Men trots att ABF får ersättning för att stötta deltagarna på heltid skickar de hem dem klockan tolv på dagarna.

Carola Karlsson är en av de arbetssökande som gått in Fas 3. Förra sommaren tillbringade hon en månad på ABF i Västerås och känner sig besviken.

– Det lät väldigt bra från början, vi skulle få massa hjälp med allt möjligt, säger Carola Karlsson.

Hon berättar också att de blev placerade vid varsin laptop och fick göra vad de ville. Men verksamheten pågick inte speciellt länge. Carola Karlsson berättar att vid lunchtid var deltagarna tvungna att gå hem.

– Det var ingen som var där hela dagarna, säger hon.

”Låter märkligt”
Tvärsnytt har försökt nå ansvarig och Fas 3-deltagare på ABF i Västerås, men på eftermiddagarna fanns ingen på plats.

– Det tycker jag låter märkligt, säger biträdande chef Leif Olsson på ABF i Västerås.

Han menar att det finns verksamhet och stöttning för deltagarna även på eftermiddagarna och finner knappt någon förklaring till varför det inte funnit någon i lokalerna.

– Det kan till exempel ha varit så att de var ute på studiebesök, säger han.

Får 250.000 kronor
På ABF i Västerås finns mellan 40 och 60 deltagare från Fas 3. För varje deltagare får ABF drygt 5000 kronor i månaden i ersättning. Det betyder att deras inkomst för Fas 3 deltagarna ligger på ungefär 250 000 kronor varje månad. Leif Olsson menar att de pengarna går åt.

– Vi har många som jobbar med de här frågorna, i dagsläget är det 4 personer. Vi har även lokaler, utrustning och datorer och så vidare.

Carola Karlsson känner sig förnedrad av hela situationen. Dels för att hon inte fick någon hjälp och dels för att ABF ska ha betalt för att ta hand om henne.

– Man känner sig som något katten har släpat in, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer