Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen samlades organisationen UFO Sverige i Växhuset i Västerås för att dela med sig av sina kunskaper och inhämtade observationer genom årens lopp.

Ufo-intresserade samlades i Västerås: ”Intresset är större”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år samlas riksorganisationen Ufo Sverige för en årsstämma med tillhörande utställning, där Västerås och Växhuset är värd för årets upplaga.

– Det var 1975 vi senast var i Västerås, så nu var det på tiden, säger ordförande Clas Svahn. 

UFO Sverige får in drygt en rapport om dagen, där det oftast handlar om ljuspunkter på himlen som är fotograferade med mobilkameror.

– Men varje år kommer det några fall som är genuint svåra att förklara. Det finns en kärna av föremål och farkoster som kan vara nästan vad som helst, och de är vi nyfikna på, säger Clas Svahn.

Rapporterna har ökat de senaste tio åren

Ufo Sverige är en ideell organisation som hjälper allmänheten att hitta förklaringar till saker man ser på himlen, och föreningen har även världens största ufo-arkiv. I skrivande stund är fem ton av information på väg till Sverige från USA och Storbritannien.

Med mobilkamerornas intåg har också rapporterna till organisationen ökat de senaste tio åren. De flesta kan förklaras, men det är de få återstående procenten som Clas Svahn och hans kollegor är mycket intresserade av.

”Hade varit den största nyheten i världshistorien”

– Vi vet att det finns okända fenomenkomplex, men vad som orsakar detta vet vi inte. Om jag visste det hade det varit den största nyheten i världshistorien, säger Clas.

Ufo Sverige bildades under påskhelgen 1970 som en paraplyorganisation för ett flertal då fristående ufogrupper och enskilda intresserade i landet. Idén var att samla så många som möjligt kring gemensamma mål som utåtriktad information och en, som det hette, ”dokumenterande ufoforskning”. 

Ufo Sverige är i dag den enda vetenskapsinriktade ufoorganisationen i landet. Syftet är att samla in och undersöka rapporter om oidentifierade fenomen på himlen. 

I stadgarna står bland annat att ”man ska motverka okritiskt tänkande, oberättigad skepsis eller blind tro omkring ufofenomen” samt ”bedriva och främja forskning för att vinna ökad kunskap om ufofenomenet.”

Källa: Ufo Sverige

I december 2022 hade filmen ”Ufo Sweden” biopremiär som är inspirerad av Ufo Sveriges arbete och filmkollektivet Crazy Pictures hade tätt samarbete med organisationen under produktion och inspelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.