Eleverna Tim Andersson och Sirak Salomon är nöjda med YAM-projektet och vill gärna se en fortsättning nästa år. I bakgrunden projektledaren Linnea Paulsson. Foto: SVT, Emma Larsson

YAM på schemat ska förbättra ungas hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Genom programmet YAM ska elever i åk 7 och åk 8 i Västmanland lära sig mer om fysisk och psykisk hälsa. Allt för att minska förekomsten av depression och självmordshandlingar bland unga.

– Vi vill få barn och ungdomar att tänka på vad som får dom att må bra och att fokusera på hälsa och inte på ohälsa, säger Linnea Paulsson, YAM-instruktör och projektledare.

Linnea Paulsson, projektledare i YAM-projektet. Foto: SVT, Emma Larsson

Fokus på att må bra

Det är Västerås stad som i samarbete med Region Västmanland och programmet YAM, Youth Aware of Mental health, ska få ungdomarna att fokusera på att må bra.

–  Det kan handla om att jag, när jag är ute och motionerar, äter bra mat eller får bra sömn, mår bra.

–  Att man hittar vad som är hälsa för mig och hur jag tar hand om min psykiska hälsa, säger Linnea Paulsson.

Effektivt program

I en studie bland drygt 11 000 skolelever i tio EU-länder har programmet YAM visat sig vara effektivt. Bland annat så främjas utvecklingen av problemlösande förmåga och emotionell intelligens. Det kan till exempel handla om hur man handskas med sina egna och andras känslor, om relationer och om empati.

– Vi medvetandegör att det finns fysisk och psykisk hälsa och har olika diskussioner i klassen för att de ska veta olika situationer som kan uppstå senare i livet och hur man kan känna och tänka, vad man kan göra och vad det kan få för konsekvenser, säger Linnea Paulsson.

Konsekvenser av val

Linnea Paulsson menar att det är viktigt för att man som ung inte vet vad som kan komma senare i livet.

– Det kan handla om att jag åker bil med en berusad förare. Hur känns det, vad kommer jag att göra då, vad kan det få för konsekvenser vilka olika val jag gör. Eller om man blir lämnad i matsalen när man har mat kvar, hur kan det kännas, vad kan man göra och vad får det för konsekvenser.

Tre träffar

Eleverna deltar i projektet vid tre tillfällen där de bland annat får ta del av föreläsningar, diskutera och göra så kallade dilemmaövningar. Ämnen som tas upp är bland annat alkohol, grupptryck, mobbing och stress.

Åk 7 på Karlsbergskolan i Köping är en av klasserna i länet som tagit del av YAM-projektet och eleverna Tim Andersson och Sirak Salomon tycker att det har varit bra lektioner och att de stött på frågor som de tidigare inte har pratat om med klasskamraterna.

Brukar inte prata

– Det har varit roligt och lärorikt. Bland annat fick vi göra rollspel med klasskamrater och då fick vi lite bättre connection, säger Tim Andersson.

Tim Andersson, Karlbergsskolan i Köping. Foto: SVT, Emma Larsson

– Man brukar tillexempel inte prata med klasskompisarna om hur man mår men det har vi gjort nu, säger han.

– Sen har vi fått lära oss att det finns många att prata med, som skolkuratorn, klasslärarna och så har man ju många kompisar också, säger Sirak Salomon.

Tycker ni att det här är ett ämne som borde återkomma på schemat?

– Ja, faktiskt för tankarna ändras ju äldre man blir, man mognar, så det hade varit roligt att ha det nästa år också, säger Sirak Salomon.

Sirak Solomon, Karlbergsskolan i Köping. Foto: SVT, Emma Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.