Julia och gänget sprider glädje på brandstation i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

De tvättar bilar, hämtar tvätt och agerar statister vid övningar – men resursgruppen är också en riktig stämningshöjare på brandstationen på Vallby i Västerås. Nu är det flera räddningstjänster och kommuner i Sverige som visat intresse för att införa liknande dagligverksamhet.

Resursgruppen har funnits på brandstationen sedan 2003. Här jobbar i dagsläget fem personer som gör allt ifrån att tvätta bilar, tömma sopor,

Tobias Erdsjö, operativ chef för Mälardalens Brand- och Räddningsförbund. Foto: SVT

hämta frukt, plocka koppar och agera statister vid övningar.

– Det här är uppgifter som behöver göras och som vi har stor nytta av att de utför. Det frigör tid för oss till att göra andra saker, till exempel kan brandmännen öva lite mer än vad man annars hade kunnat göra, säger Tobias Erdsjö, operativ chef för Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Vinster för alla

Resursgruppen är ett samarbete mellan Västerås dagligverksamhet och räddningstjänsten som fortlöper så länge alla är nöjda.

–  Det här fungerar väldigt bra, vi tycker att det här är ett väldigt bra sätt att bedriva dagligverksamhet på. Vårt uppdrag är ju att ge våra kunder en

Anna Uddin, avdelningschef för daglig verksamhet i Västerås Foto: SVT

meningsfull vardag och en delaktighet i samhället, säger Anna Uddin, avdelningschef för daglig verksamhet i Västerås.

Vad är framgångsfaktorerna?

– Det är att alla vill det här och att det finns vinster för båda parter.

Stort intresse av konceptet

Trots att samarbetet pågått i sexton år så har konceptet ännu inte fått så stor spridning nationellt. Det finns några få liknande grupper, bland annat i Katrineholm och Helsingborg, som dock är mindre.

– Än så länge är den här gruppen unik i räddningstjänst-Sverige, men det är många som är intresserade av att starta upp något liknande, säger Tobias Erdsjö.

Nästan hela resursgruppen på plats, från vänster: Pontus Larsson, Terese Ahlgren, handledare, Julia Einarsen, Robert Johansson, Joakim Lindqvist, brandmästare, och Anders Larsson. Foto: SVT

Daglig verksamhet

Enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har vissa personer rätt till daglig verkamhet. Syftet är att man ska ha något intressant och meningsfullt att göra under dagtid. Det ska även bidra till den personliga utvecklingen och främja delaktighet i samhället. I Västerås finns det ett 40-tal dagligverksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.