– Vi behövde nå ut till fler ungdomar än bara de redan engagerade, därför tog vi fram den här metoden, säger Maria Reisten, samordnare i Västerås projekt Ungdomsdialog.
Bara sex procent av ungdomarna i Sverige beskriver sig själva som att de har ett stort politiskt engagemang, och det är till dem som kommuner och organisationer oftast når ut när de arbetar med traditionella metoder som affischering, flygblad och mötesinbjudningar. Det visar forskning från bland andra Örebro Universitet.
– Vi kom i kontakt med Erik Amnås forskning tidigt i projektet och insåg att vi behövde utveckla nya metoder för att nå alla ungdomar i Västerås, säger Maria Reisten.
Ungdomar ska kunna påverka
Bakgrunden till UNIK var ett initiativ för ett par år sedan av Vasisliki Tsouplaki (V), då ordförande i barn och ungdomsnämnden i Västerås, för att öka inflytandet från ungdomar på nämndens beslut. Nu har kommunen valt att ta projektet ett steg längre och låta alla kommunala verksamheter ta del av UNIK, inte bara barn och ungdomsverksamheterna.
– Tanken är att politiker och tjänstemän och de olika verksamheterna ska ha möjlighet att ta lyssna in vad ungdomarna tycker i olika frågor. Det kan handla om stadsplanering, skolfrågor eller vad som helst där man ser ett behov av att få in åsikter från ungdomar, säger Maria Reisten.
Meningen är också att ungdomar ska kunna ha en kanal in i politiken och själva lyfta frågor de anser viktiga.
MDH-studenter tog fram metoden
Erik Amnås forskning visar alltså att endast 6 procent av ungdomsgruppen anser sig vara politiskt engagerade (vita kort) – cirka 46 procent är åskådare och kan tänka sig att engagera sig om något är riktigt angeläget (gröna kort), cirka 21 procent har ett varierande politiskt intresse men har en stor misstro till politiker (blå kort) och resterande 26 procent säger sig vara ganska ointresserade av politik och samhällsfrågor och vill inte engagera sig alls (rosa kort).
För att få ungdomar även ur den blå och rosa gruppen att identifiera sig och förstå att även de är viktiga valde studenterna just att arbeta med fyra kategorier som man beskrev neutralt på vykort av olika färg. På baksidan finns möjlighet att fylla i namn och kontaktuppgifter samt vilket område man bor på och vilket kön man identifierar sig med.
För att nå ut på skolor och ungdomsgårdarna man besöker låter man andra utbildade ungdomskonsulter hålla i informationen på plats.
Många blå kort på Bäckby och Bjurhovda
Nora Monier är just idag på plats på Viksängsskolan tillsammans med två andra konsulter Hussein och Juan. Intresset bland ungdomarna idag är lite blandat men konsulterna har märkt en skillnad mellan de olika skolor de redan besökt.
– Det var många blåa och rosa kort på Bäckby och Bjurhovda medans på Rudbeckianska gymnasiet fick vi många vita och gröna.
Assad Alchata går i 8:an på Viksängsskolan, han har tagit ett grönt kort och berättar att han valde det för att han mest av allt känner igen sig i beskrivningen av den gröna personen. ”Jag har intresse för och engagerar mig i vissa samhällsfrågor. Annars prioriterar jag andra saker än att delta politiskt”
I Assad Alchatas fall är det fotbollen som just nu är viktigast i hans liv. Men han berättar att de ibland pratar politik hemma. Hans pappa jobbar med ungdomsbrottslingar och förmanar ofta Assad om hur viktigt det är att sköta skolan och vara en bra person.
– Bor man i Sverige så är det viktigt att bry sig om vad som händer och diskutera. Jag vill ju ha en bra framtid, menar Assad Alchata.
Nu är det upp till politikerna
Måndag eftermiddag har UNIK bjudit in alla politiker och tjänstemän i kommunen tillsammans med
ungdomarna till Expectrum för att informera om hur de kan använda UNIK i sitt arbete för att få bättre beslutsunderlag.
– Vi hoppas ju att politiker och tjänstemän tar till vara på den här möjligheten att träffa ungdomarna och använda sig av dom i olika former, säger Maria Reisten.