Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppfödaren: Därför ska inte kattungen skiljas för tidigt från sin mamma Foto: Christoffer Söderman / SVT

Uppfödaren: Därför ska inte kattungen skiljas för tidigt från sin mamma

Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland har fått in fler och fler indikationer på att kattungar skiljs från modern och säljs redan vid åtta till tio veckors ålder. Trots att ungarna behöver vara kvar hos mamman och kullen i tolv veckor.

– De extra veckorna hos sin mamma är jätteviktiga för hur katten ska bli som familjemedlem, säger Ulrika Stefansson, kattuppfödare i Västerås.

Ulrika Stefansson är hobbyuppfödare och föder upp katter av rasen brittiskt korthår i sitt hem i Västerås och är även ordförande i Västerås kattklubb. Hon tycker det är oroväckande att allt fler katter verkar skiljas för tidigt.

– Det finns en risk att kattens status försämras tänker jag. Kattungar som skiljts för tidigt har stora risker att få beteendeproblem och därmed bli sämre som sällskapskatter, säger hon.

Ulrika Stefansson uppmanar familjer att inte för vara för ivriga. Hon menar att det också ligger ett ansvar hos köparna att försäkra sig om att en katt inte säljs för tidigt.

– Man måste vara en medveten köpare. Man köper ju en familjemedlem och då måste man tänka att katten ska ha haft de bästa förutsättningarna innan den blir en del av den nya familjen. En bra start på kattlivet helt enkelt, säger Ulrika Stefansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer