– Alla tiders! Det är så fint det här, det är så mysigt, säger Göte Åsberg, en av de boende på Hagalidsgården.
När SVT besöker demensboendet är det ”fredagscafé” i foajén. En gammal succé som nu återinförts tack vare att en utbildad konditor arbetsprövar i huset.
– Åh, det var jättegott. Jag är en sådan som älskar sötsaker, skrattar Gerd Lindgren.
Idén passar väl in i boendets övriga koncept när det gäller mat och måltider.
Jobbar med helheten
De är ett exempel på boende som jobbar aktivt för att skapa trivsel kring måltider – större som mindre – med aktiviteter, dukning och annan inramning.
Är det en utmaning annars, det här med aptit och måltider på ett boende?
– Ja det är stora utmaningar. Jag vet att man tänker så här på flera boenden, just att få till hela konceptet, med dukning, att det ser bra ut för ögat och också att det ska smaka bra, säger Anna Svärd, biträdande verksamhetschef.
Projekt med alla boenden
Som SVT berättat ska alla särskilda boenden för äldre i Västerås, privata som kommunala, nu ingå i ett projekt och få stöd i och verktyg att jobba mer med och förbättra måltidssituationerna för de äldre.
Tanken är också att i projektet lyfta och dela positiva erfarenheter.
På Hagalidsgården är färg viktigt, både vid huvudmålen och mellanmål och fika.
– Det man har sett när man studerat demenssjuka personer är att färg finns kvar länge i tänket, att det är viktigt att få med färg men samtidigt inte att det ska bli rörigt, säger Anna Svärd.
Precis som andra boendechefer som SVT pratat med ser hon positivt på det projekt som kommunen nu startar upp.
– Absolut, vi jobbar mycket med det här och det har det gjorts under flera, flera år. Även tidigare utförare. Och vi vill ju alltid kunna förbättra och få råd och tips, säger hon.