Hör i klippet Annica Bergman berätta om det stora uppsvinget lokala handeln fått i coronatider. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Uppsving för gårdsbutiker: ”Ligger rätt i tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Hemester har inneburit ett större intresse för att utveckla sin egen verksamhet i form av gårdsförsäljning. Kursplatser för den intresserade i länet tog slut snabbt efter en sommar då gårdsbutiken fått ett uppsving.

Som en del i landbygdsprogrammet ordnar länsstyrelsen kurser och rådgivning för den som vill starta eller få en bättre lokal butiksverksamhet. En levande landsbygd är ett av programmets ledord och just 2020 har kurserna fyllts snabbt säger konsulten Annica Bergman som håller kurser.

”Ligger rätt i tiden”

Verksamhet nära och med fokus på det lokala ligger rätt i tiden just nu och samtidigt blir det naturligt att göra annat än att gå i köpcentrum menar Annica Bergman. Det har också medfört att fler ser möjligheterna att starta eget.

– Har man en gård finns det oftast utrymme och det går att bestämma nivån själv.

Pandemin snabbar på utvecklingen

Upplevelsehandel och förändrade köpebeteenden är begrepp som länge pratats om inom handel. Det innebär strävan att förutom en vara även ge kunden ett mervärde och en unik upplevelse. Det hade nog skett en förändring ändå men inte så här snabbt säger Annica Bergman.

– Pandemin här har snabbat på processen ganska ordentligt men hade nog skett ändå, säger hon.

I klippet berättar Annica mer om gårdsförsäljning i coronatider och tipsar den som vill prova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.