Foto: TT

Direkttåg Uppsala-Västerås kan bli möjligt

Uppdaterad
Publicerad

En integrering av Upptåget med Mälartåg, det kan bli resultatet av det beslut som Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade vid regionsammanträdet i Uppsala 20 maj. Beslutet innebär att ett avtalsförslag ska tas fram för gemensam upphandling och integrering av Upptåget med Mälartåg.

–  Ett exempel på en ny trafiklösning är möjligheten att koppla ihop tågtrafik Uppsala – Sala med sträckan Sala – Västerås – Eskilstuna – Norrköping utan tågbyte i Sala, säger Johan Örjes (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i Uppsala i ett pressmeddelnade.

Gemensam upphandling

Dagens trafikavtal för Upptågstrafiken mellan Region Uppsala och Transdev Uppland AB löper ut i december 2021. Det gör att trafiken behöver upphandlas på nytt. Mälardalstrafik som samordnar regionaltågstrafiken i Mälardalen kommer också att upphandla trafikavtal från 2022 vilket innebär att trafiken tidsmässigt kan upphandlas gemensamt. Gårdagens beslut innebär att ta fram ett avtalsförslag för en gemensam upphandling tillsammans med Mälardalstrafik och integrering av Upptåget med Mälartåg.

– Sedan tidigare har både Region Uppsala och Mälardalstrafik beslutat att anskaffa samma typ av tåg och om vi lyckas integrera Upptåget med Mälartåg kan båda parter få fördelar när det gäller underhåll och reparationer av tågen, säger Johan Örjes.

Bara en tågdepå

I dagsläget finns bara en tågdepå som kan ta emot de nya tågen som Region Uppsala beställt och som börjar levereras i slutet av 2019. Den tågdepån har byggts av Mälardalstrafik och den finns i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.