Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Genom att fokusera på personerna bakom siffrorna kan ungdomarna enklare relatera till Förintelsen. – Det är viktigt att få till kopplingen mellan där och då till här och nu, säger Nicklas Wennersten, verksamhetschef för föreningen Here 4U. Foto: SVT

Utbildning i Västerås om Förintelsen lockar ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2012 arrangerar föreningen Here 4U en frivillig toleransutbildning för ungdomar mellan 15 och 19 år. Förintelsen står i fokus och ungdomarna får bland annat reflektera över etiska dilemman, personligt ansvar och människovärde.

– Syftet är att låta ungdomar engagera sig i teman som rasism och nationalism och att värna mänskliga rättigheter och demokrati, säger Nicklas Wennersten, verksamhetschef på Here 4U.

I oktober förra året startade en ny omgång med femton ungdomar. Gruppen träffas på kvällstid, två gånger i månaden, ända fram till maj. Under våren gör gruppen en fältresa till Krakow då man besöker koncentrationslägret Auschwitz.

– För många är det den inre utvecklingen som lockar. Att man blir berörd, att man känner att man har en plats i samhället och att man får fokus på vad som är viktigt i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer