Våldtog sambons barn – man från Köping döms till fängelse i tre år

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern, hemmahörande i Köping, döms för två fall av våldtäkt av barn och ett fall av grovt övergrepp av barn. Straffet blev tre års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 180 000 kronor.

Mannen från Köping hade en relation med en kvinna i Västerås under två år. I ett förhör berättar barnets mamma att det tog tid för hennes barn att lära känna mannen, men till slut hade de en bra relation.

Gärningarna ska ha skett någon gång mellan 23 maj 2022 och den 28 februari 2023 i Västerås. Den sexuella handlingen är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag menar kammaråklagare Ewa Henriksson i domen.

Missbrukat särskilt förtroende

Brottet bör bedömas som grovt menar Västmanlands tingsrätt eftersom mannen missbrukat ett särskilt förtroende och gärningen inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet i en låg ålder.

Mannen nekar till brotten och hävdar att det var hans ”ticks”, och att han hade för avsikt att söka medicinsk hjälp för att behandla dem. Tingsrätten ansåg dock inte att detta kunde bortförklara hans ansvar för de begångna brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.