Mandatfördelningen när alla röster räknats i Sala kommunval. Källa: Valmyndigheten Foto: SVT Grafik

Vändningen: Miljöpartiet kvar i Sala kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

I kommunvalet låg Miljöpartiet precis under tvåprocentspärren, när rösterna preliminärräknades. Men när alla röster var räknade stannar MP kvar i kommunfullmäktige på 2,02 procent.

– Vi var rätt säkra på att vi skulle få det stödet och det är vi jätteglada för, säger Ingela Kilholm Lindström, som sitter i kommunstyrelsen i Sala.

Enligt valnattsresultatet såg Miljöpartiet i Sala ut att åka ur kommunfullmäktige med 1,9986 procent av rösterna (mindre än en röst under tvåprocentsspärren). Men i det färdigräknade resultatet från onsdagen landar Miljöpartiet på 2,02 procent (tre röster över spärren). MP får därmed ett mandat i Salas kommunfullmäktige, på bekostnad av Centerpartiet som backar ytterligare och tappar ett mandat jämfört med valnattsresultatet.

Ingela Kilholm Lindström (MP) säger att hon är glad för invånarnas skull som röstade på dem och tillägger:

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– Vår viktigaste fråga nu är att realisera koldioxidbudgeten, som vi började framföra redan förra mandatperioden. Men nu vill vi att den blir verklighet och inte bara på pappret.

Liberalerna i Sala har också bara ett mandat, men med 13 röster ned till spärren. Rösterna ska dock räknas ett varv till innan ett slutgiltigt valresultat fastställs, troligtvis inom två veckor. Inga andra mandat har bytt ägare i Västmanlands kommuner och regionen efter onsdagsräkningen.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet