Vänstern i Svenska Kyrkan presenterades som ”hittapådemokraterna” av Svenska kyrkan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I en valbilaga från Svenska kyrkan som delats ut i 91 000 exemplar i Västerås presenterades nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan som hittapådemokraterna. Svenska kyrkan beklagar och säger att det handlar om ett korrekturarbete som brustit.

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, Cicilia Sedvall, en av ViSK:s kandidater till stifts- och kyrkofullmäktige.

Den 19 september är det kyrkoval och redan nu kan du förtidsrösta. Därför har Svenska kyrkan i Västerås skickat ut en valbilaga till alla västeråsare. I valbilagan kan man läsa ”hittapådemokraterna” i rutan för kontaktuppgifterna till Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK).

– Även om det skulle handla om en osmaklig korrekturmiss anser ViSK att felet är så allvarligt att gruppen därmed inte längre deltar i valet på lika villkor som övriga nomineringsgrupper, säger Cicilia Sedvall (ViSK).

Missade korrekturen själva

ViSK fick själva möjlighet att se artikeln innan den skulle gå i tryck, men missade även de att ”hittapådemokraterna” fanns med där.

– Ja, det ser jag ju nu. Det hade jag önskat att jag hittat då, säger Cicilia Sedvall (ViSK).

Svenska kyrkan i Västerås beklagar det inträffade.

– Vi har åtgärdat det i den digitala utgåvan. Vi har också lagt ut nya länkar på vår digitala webb, på Facebook och i alla kanaler. Men det handlar också framför allt om den mänskliga faktorn, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt kommunikationschef på Svenska kyrkan i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.