Foto: SVT

Många unga deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

En unik undersökning i Västmanland visar att var femte flicka i årskurs nio uppfyller symptomen för depression.

– Var tionde pojke i årskurs nio uppvisar tecken på depression och bland flickorna är det var femte, säger Kent Nilsson professor på Centrum för kliniks forksning som just sammanställt resultatet från 2012 års studie.

Studien liv och häsla ung har genomförts med jämna mellanrum sedan 1995, i Västmanland. Elever i årskurs sju, nio och på gymasiets andraår har fått fylla i ett frågeformulär om hur dom mår och hur de lever. Med en svarsfrekvens på mer än 6 000 ungdomar så är studien som görs av centrum för klinisk forskning i Västerås unik.

Nu har 2012 års siffror redovisats, och när det kommer till den psykiska hälsan, eller ohälsan, så följer den negativa trend som hade sin kulmen 2008. Enligt Kent Nilsson handlar det om ungdomar som vuxit upp i tider av samhällsbesparingar.

Tittar man sen på niondeklassares alkoholvanor så ser man att av de som dricker sig berusade minst två gånger i månaden, så uppvisar 32,4 procent av pojkarna tecken på depression och 60,4 procent av flickorna

Av dom som använt narkotika, starkare än hasch eller mariuana, mer än fem gånger så uppvisade 39,7 procent av pojkarna depressionssymtom och 69,6 procent av flickorna.

Psykisk ohälsa redan i ungdomen kan, vid sidan av alla känslomässiga bekymmer, också bli en dyr samhällsekonomisk affär, menar Kent Nilsson.

– Så det här är verkligen inga resultat vi ska sopa under mattan, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.