– Det är väldigt stigmatiserande att prata om övervikt, men det här är ett av våra största folkhälsoproblem så vi måste prata om det utifrån vad det kan få för följder, säger Olof Stephansson, föredragande läkare vid Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
Siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Sirén tagit del av visar att andelen gravida kvinnor med övervikt eller fetma skiljer sig en del över landet.
Västmanland har hög andel
I Västmanland, där omkring 45 procent av kvinnorna som skrev in sig hos mödravården 2015 hade övervikt eller fetma, finns bland de län som har högst andel överviktiga. Andra exempel är Dalarna och Gävleborg med omkring 47 procent.
Län med lägre andel överviktiga är exempelvis Stockholm med 32 procent och Skåne med knappt 39.
– Storstadsregioner har i allmänhet lägre BMI än övriga delar av landet och det är bland annat sociala faktorer som spelar in. Det är vanligare med övervikt och fetma ju lägre utbildning man har, säger Olof Stephansson, som också är förlossningsöverläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Komplikationer och risker
Han menar att övervikt och fetma är den största utmaningen inom förlossningsvården just nu.
– Om man jämför med till exempel rökning bland gravida så har det minskat, men ser man till övervikten ökar den bara mer och mer. Ökningen är inte så stor, men sker sakta hela tiden, säger han.
Dels kan det vara svårare att bli gravid när man är överviktig, men komplikationerna och riskerna under graviditeten ökar också.
– Det är lättare att få missfall, man kan få förlossningsskador eftersom barnen blir större, och det är ökad risk för graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. De flesta av dessa saker är fortfarande ovanliga, men ökar i risk i jämförelse med en normalviktig kvinna, säger Olof Stephansson till Nyhetsbyrån Siren.