Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skulle vilja sätta guldkant på tillvaron” – hör Fagerstaborna om deras viktigaste valfrågor. Foto: Audrey Erath/SVT

Valet 2022 Fagersta: Vilken är din viktigaste lokala valfråga?

Uppdaterad
Publicerad

Fagerstas politiker vill satsa på fritidsgårdar och ökad trygghet, fler sjönära tomter och kommunala hyresrätter. Samt underlätta för företagsetableringar på orten.

Men vad tycker Fagerstaborna att politikerna borde satsa på?

SVT Nyheter Västmanland tog pulsen på heta valfrågor i Fagersta och Västanfors.

Byggplanerna på den gamla sågplanen i Västanfors hade potential att bli en het valfråga – där var både S och M positiva till att bygga sjönära lägenheter vid Aspens kant, medan oppositionen ifrågasatte behovet och platsen i och med att det, trots statligt stöd, skulle innebära en saneringskostnad av marken på cirka 8 miljoner för kommunens del.

– Jag kommer pressa politikerna på var de står i frågan, sa Christer Strandh, boende i södra Västanfors som hade fått sin utsikt över Aspen skymd.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Skrotar byggplanerna

Nu får han se sig om efter en annan avgörande valfråga för egen del – S och M valde till slut att gå på linjen att endast ansöka om statligt stöd för sanering av mindre känslig markanvändning, det vill säga för den rekreationsyta det är idag. Det är det förslag kommunstyrelsens arbetsutskott nu skickar vidare till kommunstyrelsen att ta ställning till.

– Då täcker det statliga stödet kostnaden till 100 procent. Det andra alternativet hade, trots stöd, inneburit en kostnad för kommunen och vi valde att prioritera annat, kommenterar Marino Wallsten (S), kommunalråd.

I klippet: ”Man skulle vilja sätta guldkant på tillvaron” – hör Fagerstaborna om deras viktigaste valfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet