Foto: Privat

Anmälan: Hon behandlades för öroninflammation – hade en hjärntumör

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern från Västerås sökte hjälp vid tre tillfällen hos en vårdcentral i Västerås på grund av en “lockkänsla och försämrad hörsel“. När hon senare fick åka in till akuten efter kräkningar och yrsel visade en magnetkamera att hon hade en hjärntumör.

– Det har varit olika läkare vid varje tillfälle och det kan ha försvårat helhetsbilden och att saker kan ha missats som gör att att man kunde upptäckt det här tidigare, säger kvinnan, som vill vara anonym, till SVT Nyheter Västmanland.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver hon hur det gått till.

Bedömdes som inflammation

Vid första tillfället bedömde vårdcentralen det som en inflammation i örat och cortisontabletter skrevs ut.

Men symptomen förbättrades inte och en ny tid för hörselprov bokades. Även då bedömde vårdcentralen det som en inflammation i örat som skulle ge med sig med tiden, skriver kvinnan i sin anmälan.

Under hösten fick hon problem med yrsel och balansen men trodde att det berodde på sin graviditet och sökte inte hjälp för det. Hon berättade för sin barnmorska om yrselbesvären och meddelade även vårdcentralen detta i samband med ett besök efter ett fall där hon hade skadat handleden.

Tolv dagar efter förlossningen tvingades hon söka akut hjälp efter det att hon blivit illamående med kräkningar, yrsel och mycket negativt påverkad balans.

Tre centimeter stor tumör

På akutmottagningen visade en magnetkamera en hjärntumör på tre gånger två centimeter från vänster balansnerv.

Kvinnan opererades akut i Uppsala, vilket resulterade i en ansiktsförlamning, dövhet samt tinnitus på vänster sida.

Vid svar från vårdcentralen framkom det att trots att testerna inte visat någon naturlig förklaring avslutade de utredningen.

– Då kanske man borde ha funderat vidare om det inte är något annat, säger hon.

Hur mår du i dag?

– Jag är fortfarande yr. Jag har huvudvärk och svårt med balansen, säger kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.